Szeressétek ByeAlexet !

Évekkel ezelőtt felfigyeltem egy nagyon kellemes reklámzenére.

Komoly kutatómunkámba került, mire felfedeztem, hogy az illető Jose Gonzalez, aki egyszál gitárral a Heartbeats című dalát játszotta. Alig telt el hét év, és kiderült, hogy ez másokat is megihletett;

Jött ByeAlex, ez a kedves, csendes, rendes ember, aki első látásra vákuumcsomagoló, vagy talán egy kelta elővájár benyomását kelti, de mégis rögvest a szívembe lopta magát.

 

– Ez az! – mondtam – Merjünk használni akkordokat, itt van mindjárt ez a jó kis C-dúr.

 

A zeneileg kevésbé képzetteknek mondom: a C-dúr, A-moll és F-dúr akkordfűzés az első gitárórán történik, és ByeAlex dalában valahogy ez a gyermeki rácsodálkozás visszhangzik, az az első pillanat, amikor valaki először fog hangszert a kezébe.

 

Vajon honnan került elő ez az ember? A konyhából, vagy csillogó szemmel éppen a zuhanyrózsa alól lépett ki törölközőjét hátrahagyva, hogy egy nagy ugrással Malmőben teremjen?

Nem! Ő egy komoly megmérettetésen vett részt, maga mögé utasítva az elmúlt évek tehetségkutatóinak összes favoritját,  számos megélhetési zeneszerzőt és az egyenként is szimpatikus zsűri lankadt éberségét kihasználva döntős lett.

És jött a nép, „az istenadta nép”, akinek felajánlotta a médium, hogy szavazatával megadja a kegyelemdöfést a magyar popszakmának. A szavazók, elszabotálva a szakmai döntéseket, égbe emelték ByeAlexet. A zenekedvelő sms küldők, mintha tükörbe néztek volna; szinte látták magukat Alex szemüveglencséjében. A fiú, aki közülünk jött! Aki fittyet hány a mainstream-re.

Ez már forradalom! Az elmúlt évtized kulturális vákuumából adódóan, miszerint a fent említett népnek tele lett a töke a „művészekkel”, megunva a küzdőteret, felmásztak a színpadra és mindenkit lelökve – a tehetségkutatók jóvoltából – átvették a hatalmat.

 

Aztán jött a nagy malmői megmérettetés. Európa úgy viszonyult ByeAlexhez, mint a Sziget Fesztivál kábult lojalitású közönsége Uhrin Benedekhez, Korda Györgyhöz és Klárikához.  Európának is tele lett a töke a himnikus szárnyalású egyforma fesztivál dalokkal, a szaltózó táncosokkal és a rommá sminkelt, egyenarcú nemzeti dívákkal. Beszavazták Alexet a top ten-be, hadd örüljön ez az agyonostorozott ország. 

 

Bevallom, ez az öröm rám is átragadt, de tényleg. Barátaimmal éppen Nován, a Csicsergőben pünkösdöltünk, amikor utolért minket az örömhír.

Mi lent táncoltunk az aulában és a jól értesült tévénézők egymást taposva rohantak le a lépcsőn, a nyakunkba ugrottak és Attila, a helyi szintetizátoros, már nyomta is ByeAlex kedvesét…Mármint a dalt.

 

Másnap Lentiben, a természetfeletti erővel bíró Szent György Park fiatalító energiabombája sem szárnyalta túl ezt a már jeles slágert és örök időkre az emlékezetünkbe vésve, sem a liftben szóló lágy dallamok, de még az infra szauna szintén kitűnő relaxációs zenéje sem tudta felülírni.

 

Alex dala kitűnő, és a “Kedvesem” sikere maradéktalanul érvényre juttatva Kodály örökségét, miszerint a zene mindenkié, befedte Magyarország fő és mellékutcáit a világot jelentő deszkákkal. A maximális öt pontot adom neki és remélem, ezzel megnyeri a „Dal a tortán” violinkulcs alakú, gőzben hajlított fakanalát.

 

Ha e jeles esemény résztvevői közül valakit nem bántottam meg eléggé, attól ezúton kérek elnézést.
Ez csak egy vélemény volt, az én véleményem.

 

Ui.: Jose Gonzalez – Heartbeats (Youtube)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Huh már azt hittem tényleg és szerencsére nem de végül is bizony ám,és na ez az. 🙂 Félre téve a butaságomat jó volt olvasni ezt a választ (amit tulajdonképpen én is gondoltam és nem értettem a hozzászólásokat) ha nem olvasom Julia63 kommentet és a válaszod mindenre akkor nem is írtam volna.
  Lényeg hogy szeressük!! 🙂

 2. Debristván says:

  A dallam egy csöppet primitív és monoton, de a kíséret… hát az is.

 3. LinAishhának
  Igen, a fent hivatkozott közösségi oldalon vigyázni kell, hiszen nincsen olyan lehetőséged, hogy csak ajánlj valamit olvasásra, mert felháborít…Csak a “szeretem” maradt…Ha l..kolsz, azonnal írd mögé szövegesen a véleményed, nehogy azt higgyék, egyetértesz…vagy tényleg l.k.o.od…hipszter csiga, LOL:))))(csak a kontextus miatt)

 4. Kedves Voga és Giorgio!

  Az egészen őszinte előítéletes véleményem azért úgy alakult ám, hogy a lányom rajzolt nekem egy hipszter-csigát, és elmagyarázta, mi is az a “hipszter” (félművelt háromgyerekes pedagógus vagyok, illik tudnom az aktuális szlenget – mondta nekem Ő), majd amikor megjelent Alex és a kedvese, nekem más se tudott a képi memóriámból előhívódni, csak a hipszter-csiga…De azért megnyugtatlak Benneteket: tanítjuk ám még a magyar népdalokat, pl. hogy jelen témához illeszkedjek, azt is, hogy: Azt gondoltam, eső esik, pedig a szemem könnyezik…(Muzsikás és Sebestyén Márta, Ripoff Raszkolnyikov előadásában is.)

 5. Az utolsó kommentárokat olvasva kicsit megnyugodott a lelkem. (Külön öröm, hogy pont egy druszám szavai gyakoroltak ilyen hatást. 🙂 ) Furcsán néztem az ismerőseimre, amikor szóvá tették, hogy nem is tudták, hogy ennyire oda vagyok ByeAlexért… Nem igazán tudtam mire vélni, hogy ezt mégis honnan szűrték le. Aztán koppant egy nagyot… Én biza’ belájkoltam a Voga Bloga elmét és lelket gyönyörködtetően, szellemesen megfogalmazott bejegyzését – amit úgy fest, sokan értelmeztek félre. De én akárhányszor olvastam újra – félrehúzott mosollyal, metronómot megszégyenítő ritmikus bólogatással -, nem igazán tudtam azonosulni a bejegyzés címével… Vagy mégis?! Vogcival együtt skandálhatom, hogy szeressétek ByeAlexet… 🙂 Én még “sajnos” úgysem nőttem fel a feladathoz.

 6. Giorgio says:

  Kedves Vogci!
  Júlia63-mal egyet kell értenem. Van mifelénk egy mondás “parasztnak csokoládé…”. :)))))

 7. VOGABLOGA says: (előzmény @Júlia63)

  Júlia!
  Istenem, de nagyon örülök neked. Én nem csalódtam, jó érzés úgy írni, hogy mindenki azt olvassa ki belőle, ami neki tetsző. Hidd el te is szereted ByeAlexet, hisz jobb híján most ő hinti szét Európában Kodály örökségét. 😀

 8. Júlia63 says:

  Kedves Voga!

  Olvasva a kommenteket, úgy látom, a szövegértéssel még mindig sokaknak van gondjuk…Megdöbbentő, mennyire nem értik, amit írsz.(A sorok között olvasni, tudom, nehezebb, de a mondataidban nem csak rejtett irónia van, hanem laza összetett mondat is, amiben konkrét véleményt írsz le, s mégsem “ment át”…)
  Ajjaj…”Asszem”, pályaelhagyó leszek, vagy én is megreformálom a magyar közoktatást, de hirtelen…

 9. vitorlas says:

  Nagyon igazat írtál, megfogalmazva a lényeget amiért ByeALEX győzött. Nagyon kellet ez.
  Most az egész világ megtudta, hogy létezik egy
  MAGYARORSZÁG!

 10. Kutasi Kovács Zoltán says:

  Szerintem az emberek többsége a 24-szer elhangzott kedvesemtől akadt ki leginkább.

 11. Csé says:

  Anyu is imádja, s én is meg tudom hallgatni, pedig nem az én “műfajom”. 🙂

 12. Rafosz1 says:

  Teljesen igaz minden szó. És nagyon jól írsz, várom a következőt. :)))

 13. nbuda says:

  Ismét egy olyan dolog amivel teljesen egyetértünk és a szívünkből szóltál.
  Úgy éreztem szombat este Nován több olyan dolog is volt amiben azonos nézeteket vallottunk, pl. más énekesekről… illetve a negatív kritikát megfogalmazó szállóvendégekről, és a jófajta nedükről. A helyi szintis Attila, tangó harmonikás műsora azért überelte “Kedvesemet”, már mint nem az enyémet…
  Örülök, hogy személyesen is megismerhettelek.
  Üdv:
  Nbuda

 14. Tequilás says:

  Úúúúú de igaz! De Istenáldotta módon igaz minden szavad Vogci! Mi is épp ezt mondtuk itthon! A csupa csicsa, mega giccses, űber harsogós nyálnak rendesen odavert ez manus! Olyan egyszerű a fazon is, meg a nóta is, mint egy pont! És mégis! Valamiért ŐT is, meg a DALT is lehet szeretni! Akik leírták, akik fikázták, akik sárral dobálták, azok most farkukat behúzva mehetnek a levesbe! A “szakértők” is, meg a “pacsirták is”! Ők nem hallgatnak ZENÉT! Nem tudják, hogy nem feltétlenül kellenek a trillák! Pedig George Young, az AC DC tesók egyike is megmondta: ” Sokszor többet ér, és hangosabb egy adott nótában, egy pillanatnyi csend! Minthogy szanaszét vokálozzák meg szinti szőnyegezzék!!!” És ezt most Alex bebizonyította


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!